Peftjaoeneith
Priester en inspecteur uit het Oude Egypte
Lees en luister mee!
Peftjaoeneith leefde rond 650 voor Christus. Hij was een priester uit het Oude Egypte en inspecteur van tempeldomeinen, waarschijnlijk in het gebied rondom Sakkara, de hoofdstad van Egypte in die tijd. Als tempelinspecteur was hij verantwoordelijk voor het controleren van de tempels en de omliggende heilige gebieden, om ervoor te zorgen dat alles goed werd onderhouden en in overeenstemming was met de rituelen en regels van de godsdienst.
De oude Egyptenaren besteedden enorm veel aandacht aan begrafenissen. Voor hen was het heel belangrijk dat het lichaam van de overledene goed bewaard bleef, zodat het in het dodenrijk weer tot leven kon komen. Ze geloofden dat de ziel altijd een plek moest hebben om terug te keren. Daarom deden ze er alles aan om ervoor te zorgen dat het lichaam zo lang mogelijk intact bleef. Dit is de reden waarom doden in het Oude Egypte werden gemummificeerd en werden begraven in een mummiekist.
Toen Peftjaoeneith stierf, werd hij ook gemummificeerd en begraven in een mummiekist. Zijn mummiekist is wel 2 meter 40 hoog en van massief hout. In het Oude Egypte was hout zeldzaam en duur. Daarom moet zijn mummiekist een fortuin hebben gekost, wat erop wijst dat Peftjaoeneith ontzettend rijk was.
De mummiekist is verder uitgebreid versierd. De mummiekist heeft een groen gezicht wat staat voor nieuw leven. Zijn pruik en staat betekenen dat Peftjaoeneith, net als de god Osiris, de dood heeft overwonnen. Het belangrijkste van de mummiekist is misschien wel dat er in hiërogliefen Spreuk 72 staat. Dit is een magische spreuk uit het dodenboek van de Oude Egyptenaren. Door de kracht van deze spreuk kon Peftjaoeneith overdag zijn kist verlaten en er telkens weer terugkeren wanneer hij dat wilde.
Maar op en in de kist zijn meer prachtige versieringen te zien. De hiërogliefen zijn bijna allemaal een prachtig kunstwerk en behoren tot de mooiste ter wereld. Op de kist zie je ook ontzettend veel goden die Peftjaoeneith moesten beschermen. Bijvoorbeeld de hemelgodin Noet, die zich beschermend over de dode uitstrekt en aan de zijkanten van staan de vier zonen van Horus afgebeeld. Zij waren de beschermers van Peftjaoeneith in het hiernamaals. Al deze symbolen van goden moesten ervoor zorgen dat Peftjaoeneith veilig en beschermd zou zijn, terwijl hij in het dodenrijk een nieuw leven begon.
Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat deze mummiekist al in 1828 werd gekocht door het Rijksmuseum van Oudheden? Dat was in de tijd dat het Rijksmuseum net was opgericht en Caspar Reuvens de eerste directeur was.
Waar?
De mummiekist van Peftjaoeneith werden gevonden bij Sakkara, Egypte
Meer weten ?
Er worden nog steeds heel vaak sarcofagen en mummies gevonden!