Michiel de Ruyter
Bekende admiraal die het Korps Mariniers heeft opgericht.
Admiraal de Ruyter is misschien wel de bekendste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis. Hij werd in 1607 geboren in Vlissingen en kwam uit een arm gezin.
Daarom begon de Ruyter al op heel jonge leeftijd te werken als matroos. Zijn eerste reis maakte hij op elfjarige leeftijd naar Brazilië. Een jaar lang was hij weg van huis! Michiel had een talent voor de scheepvaart en werd al op zijn vijftiende schipper. Dat is de hoogste onderofficiersrang bij de marine. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vocht hij zelfs op het land tegen de Spanjaarden.
Michiel verliet later de marine en begon te werken in de handel en walvisvaart. Hij werd al snel kapitein en reisde de hele wereld over. West-Indië, Afrika of Zweden, hij heeft het allemaal gezien. Na vijftien jaar had hij zo ontzettend veel verdiend dat Michiel een mooi huis kocht in Vlissingen en van een vervroegd pensioen ging genieten.
Maar toen in 1652 de eerste Engels-Nederlandse oorlog uitbrak, had de marine ervaren leiders nodig en de Ruyter werd gevraagd om te helpen. Hij accepteerde en werd al snel een hele succesvolle admiraal.
Bij de slag van Kijkduin stonden zijn schepen tegenover de Engelse vloot. De Engelsen hadden veel meer schepen dan de Nederlanders, maar tijdens deze zeeslag behaalde Michiel de Ruyter een van zijn eerste grote overwinningen.
Michiel de Ruyter was bij zijn officieren en matrozen ontzettend populair. Hij was bekend om zijn rustige en beheerste persoonlijkheid, zelfs tijdens de meest stressvolle situaties op zee. Hij kreeg dan ook de bijnaam “Bestevâer” wat zoiets betekent als grootvader. Hij was streng maar rechtvaardig en betaalde zijn manschappen goed. Hierdoor bleven de bemanningsleden hem trouw en werkten ze keihard.
Door zijn successen werd Michiel de Ruyter op 11 augustus 1665 opperbevelhebber van de hele Nederlandse vloot. Een van de eerste dingen die hij deed was het Korps Mariniers oprichten. Dit was een speciale eenheid binnen de marine die extra goed getraind was. Deze supersoldaten kregen de moeilijkste taken, zowel op zee als op land. Verder leerde hij de Nederlandse vloot om in formatie te varen en om te seinen met vlaggen.
De Zeven Provinciën werd zijn nieuwe vlaggenschip. Dit schip was meer dan 45 meter lang, had 80 kanonnen en een bemanning van 420 man, inclusief een aantal soldaten van het Korps Mariniers.
De bekendste actie van Michiel de Ruyter was in 1667. Hij ging met zijn schip de Zeven Provinciën en een aantal andere schepen stiekem naar de Londense marinebasis Chatham. Hier maakte hij voor het eerst echt gebruik van 1000 soldaten uit het Korps Mariniers. Dankzij deze mariniers werden de drie grote en tien kleine Engelse schepen in brand gestoken en tot zinken gebracht. Verder overmeesterden de Nederlanders het Engelse vlaggenschip, de Royal Charles. Michiel de Ruyter nam dit schip vol trots mee naar Nederland.
De slag bij Chatham. Op de voorgrond de Zeven Provinciën en op de achtergrond de brandende Engelse vloot (Peter van de Velde, 1670)
Michiel de Ruyter zou daarna nog bijna tien jaar luitenant-admiraal van de Nederlandse vloot blijven en behaalde talloze overwinningen. In 1676 raakte hij gewond tijdens een zeeslag vlakbij Italië. De Ruyter werd geraakt door een kanonskogel en zijn been moest worden geamputeerd. Het leek eerst goed te gaan met zijn verwondingen, maar een paar dagen later begon de wond te ontsteken en overleed hij alsnog vrij plotseling.
Hij kreeg een grote en eervolle begrafenis in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Duizenden bezoekers waren hierbij aanwezig om hem een laatste eer te bewijzen.
Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat Michiel de Ruyter door heel Europa werd bewonderd? Hij werd geridderd in Denemarken, werd toegelaten tot de “Orde van de Heilige Michaël” in Frankrijk en werd na zijn dood benoemd tot Hertog de Ruyter van Spanje.
Waar?
Michiel de Ruyter werd geboren in Vlissingen, Nederland.
Meer weten?
In 2015 kwam er een spectaculaire bioscoopfilm over Michiel de Ruyter uit. Bekijk de trailer eens!