Pieter van der Werff

Heroïsche burgermeester tijdens het Beleg van Leiden

Download hier gratis lesmateriaal!

Pieter van der Werff is onderdeel van de special "Leiden in Minifiguren" en een belangrijk persoon tijdens het Beleg van Leiden en het Leidens Ontzet.

Lees en luister mee!

Pieter Adriaansz. van der Werff is bekend geworden als burgemeester van Leiden tijdens het Beleg van Leiden tussen 1573 en 1575 tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Pieter Adriaansz werd op 14 juni 1529 geboren in Leiden. Hij was een succesvol handelaar in onder andere huiden, bont en wol. Achter zijn huis had hij een werf met daarop een molen waarmee wol werd bewerkt. Zo kreeg hij de achternaam Van der Werff. 

Toen in 1550 het protestantisme Nederland bereikte door Calvinistische predikers, sloot Pieter zich bij de protestantse beweging aan. Koning Filips van Spanje, die ook Nederland regeerde en streng katholiek was, wilde niets van het protestantisme weten en stuurde de beruchte Hertog van Alva naar Nederland om onder andere invloedrijke protestantse Nederlanders te arresteren. Van der Werff stond op deze lijst en vluchtte naar Emden in Duitsland. In Duitsland ontmoette hij in 1568 Willem van Oranje en Lodewijk van Boisot en ze besloten samen met een grote groep andere Nederlanders de eerste stappen te zetten voor het organiseren van een opstand.

Lodewijk van Boisot

Dit mislukte en hij keerde terug naar Leiden om zijn oude beroep als handelaar op te pakken. In 1573 werd hij daar burgemeester en speelde een belangrijke rol tijdens het Beleg van Leiden en het Leidens Ontzet.

Na de bevrijding van Leiden werd hij al snel vervangen als burgemeester, maar keerde in de jaren daarna nog regelmatig terug in deze rol. Ook ondersteunde hij de zoon van Willem van Oranje, prins Maurits bij veldslagen. Hij werd een van de “negen wijze mannen” rondom Maurits.

Pieter van der Werff stierf in 1604 op 75-jarige leeftijd in Leiden. In deze stad, waar hij geboren en getogen was, is hij door zijn rol tijdens het Beleg van Leiden nog steeds een grote held en wordt hij elk jaar bij het 3 oktoberfeest herdacht. Ook staat er een standbeeld van hem in Van der Werfpark.

Prins Maurits van Oranje (Michiel Jansz van Mierevelt, 1613-1620)

Standbeeld van Pieter van der Werff door Johan Philip Koelman in Leiden (Richard Broekhuijzen, 14 juli 2008)

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat prins Maurits en Pieter van der Werff goede vrienden waren? Maurits noemde Pieter van der Werff: “Eerzame, wijze, voorzienige, zeer discrete, lieve bijzondere goede vriend".

Waar?

Pieter van der Werff was burgermeester van Leiden

Meer weten ?

Lees hier het hele verhaal over het Beleg van Leiden en het Leidens Ontzet