Science Fiction

COMING SOON!

Science Fiction zijn verhalen over ideeën die nog niet echt zijn, maar misschien wel in de toekomst kunnen gebeuren. Het gaat vaak over ruimtereizen, tijdreizen, buitenaards leven en nieuwe technologieën. Vaak wordt science fiction afgekort als sci-fi.

Mensen dromen al eeuwenlang van reizen naar de ruimte of contact met buitenaards leven, ook wel aliens genoemd. In het begin van de 17e eeuw, rond het jaar 1600 schreef de beroemde Duitse astronoom Johannes Kepler een boekje met de titel “Somnium”. Daarin stond een verhaal waarin hij zich afvroeg hoe de aarde eruit zou zien als je op de maan staat. Ook schreef hij over reptielachtige wezens die misschien wel op de maan zouden wonen. Dit was waarschijnlijk het allereerste sci-fi verhaal wat er ooit geschreven is. In die tijd werd het overigens niet geaccepteerd en Kepler werd zelfs beschuldigd van hekserij.

De eerste echte science fiction schrijver is misschien wel Cyrano de Bergerac uit Frankrijk. In 1657 schreef hij het boekje “de komische geschiedenis van de staten en rijken van de maan”. Cyrano vertelt een grappig verhaal waarin hij met een superlichte houten kist naar de maan reist en daar tientallen koninkrijken vindt vol met vreemde wezens en rare culturen.

Johannes Kepler (August Köhler, 1910)

Cyrano de Bergerac  (Zacharie Heince, 1654)

Een andere Franse schrijver genaamd Jules Verne, is de echte grondlegger van science fiction. Hij schreef ontzettend veel boeken over bijzondere reizen en met gloednieuwe technologieën. Zijn boeken zoals “20.000 Mijlen onder zee”, “De reis om de wereld in 80 dagen” en “In het jaar 2889” worden nog steeds veel gelezen. Zijn beroemdste boek, "Van de aarde naar de maan" geschreven in 1865, is misschien wel het bekendst van allemaal. Het gaat over een groep mensen uit de Verenigde Staten, die een gigantisch kanon ontwikkelt dat hen afschiet om naar de te maan reizen. Jules Verne maakte zelfs berekeningen om te kijken of dit kon, en jaren later bleek zelfs dat hij dit best goed had gedaan. "Van de aarde naar de maan" werd ook de allereerste sci-fi film. In 1902 verscheen deze film in de bioscopen en er werd voor het eerst gebruikt gemaakt van “special effects” om de reis zo echt mogelijk te laten lijken. Deze film werd een van de succesvolste films van het begin van de 20e eeuw en was het begin van tienduizenden science fiction films die in de bioscoop zouden verschijnen.

Jules Verne (Étienne Carjat, 1884)

In diezelfde periode schreef de Britse schrijver H.G. Wells het boek "Oorlog der Werelden". Wat dit boek speciaal maakte, is dat voor het eerst buitenaardse wezens naar de aarde reisden. Bovendien speelde het boek zich af in het Engeland van die tijd, zodat het voor lezers heel herkenbaar werd.  Het vertelt een verhaal over buitenaardse wezens van Mars die de aarde aanvallen. Deze “aliens” hebben enorme driepotige machines met technologie die veel beter is dan die van de mensen op aarde. Hierdoor vernietigen ze steden en menselijke legers met gemak.

In 1938 werd dit verhaal aangepast voor een hoorspel in de Verenigde Staten. Het verhaal werd verteld als een nieuwsbericht en was zo realistisch gemaakt dat het leek of de aarde echt werd aangevallen door Marsmannetjes. Duizenden mensen raakten in paniek en sloten zich op in huizen of vluchtten juist hun huis uit.

H.G. Wells (George Charles Beresford, 1920)

Afbeelding van de aliens uit War of the Worlds die aarde aanvallen (Henrique Alvim Corrêa, 1906)

In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw Amerika en Rusland waren verwikkeld in “de race om de ruimte”. De Russische Yuri Gagarin was als eerste mens in de ruimte en de Amerikaan Neil Armstrong werd de eerste mens op de maan. Hierdoor kreeg het thema science fiction weer een nieuwe impuls. Er kwamen tientallen nieuwe films en series, waarvan sommigen nog steeds bekend zijn. Stanley Kubrick maakte bijvoorbeeld de film “2001: A Space Odyssee”. Deze film gaat over een ruimteschip dat in 2001 naar Jupiter wordt gestuurd. Het ruimteschip staat onder leiding van HAL 9000, een kunstmatige intelligentie die door mensen is gemaakt. Tijdens de reis gaat HAL de menselijke astronauten steeds minder vertrouwen en wil zelfs het schip overnemen. Deze film werd in 1968 uitgebracht, maar voorspelde iets waar de wereld nu ook mee bezig is, de gevaren van AI.

Andere sciencefiction films en series uit die tijd, bestaan zelfs nog steeds. Denk maar aan Star Trek, wat al in 1966 begon en vertelt over verschillende ruimteschepen die de ruimte verkennen op zoek naar nieuw leven en nieuwe beschavingen. Star Trek staat niet alleen bekend om de spannende avonturen, maar ook doordat in deze series taboes worden doorbroken. In de eerste serie bijvoorbeeld, met James T. Krik als kapitein van het ruimteschip Enterprise bemanningsleden die onvoorstelbaar waren in die tijd:

  • Het schip had Afro-Amerikaanse vrouw met een leidinggevende functie, in een tijd waar Martin Luther King nog aan het strijden was voor gelijke rechten. In de serie kuste zij zelfs kapitein Kirk. De eerste kus ooit op de Amerikaanse televisie tussen een blanke man en een zwarte vrouw.
  • De piloten van het schip waren een Japanner en een Rus. Ook heel bijzonder want in die tijd hadden de meeste Amerikanen door de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog een hekel aan deze landen.

De serie Star Trek liet hiermee zien, dat in de toekomst alle landen en rassen goed konden samenwerken om zo een betere wereld te krijgen. Ook nu nog is dat een belangrijk thema voor de serie met bijvoorbeeld veel aandacht voor het accepteren van de LHBTQI+ gemeenschap.

De Star Wars films en series begonnen in 1977 met de film "Star Wars: Episode IV - A New Hope". Luke Skywalker, sluit zich aan bij Rebellen om te vechten tegen het slechte Keizerrijk, met hulp van Jedi-ridder Obi-Wan Kenobi en een smokkelaar Han Solo. Deze film, en het bijbehorende universum met duizenden planeten en buitenaardse wezens, werd bedacht door George Lucas en is tot op de dag van vandaag de succesvolste science fiction franchise met tientallen films en series die tegenwoordig eigendom zijn van The Walt Disney Company.

Science fiction helpt al eeuwen mensen om te dromen over de toekomst en na te denken over de wereld om ons heen. Toch is science fiction meer dan alleen spannende verhalen; het helpt ons ook nadenken over belangrijke vragen in de wereld. Of het nu gaat over technologie, buitenaards leven of de toekomst, science fiction laat ons nadenken. Het is net een spiegel die ons laat zien wie we zijn en wie we zouden kunnen worden. En in de toekomst zullen er nog duizenden spannende science fiction verhalen en ideeën langskomen.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat “Doctor Who”, een serie over een tijdreiziger, een van de langstlopende televisie serie ooit is? De eerste aflevering was in 1963 en de serie is nog steeds te zien. Er zijn meer dan 41 seizoenen gemaakt met in totaal meer dan 875 afleveringen. Dus als je nog wat vrije tijd hebt, dan ben je met deze serie wel even zoet!

Waar?

Science fiction heeft fans over de hele wereld! 

Meer weten?

Bekijk deze special  van het Jeugdjournaal