Armin van Buuren

Succesvolle Leidse DJ

Armin van Buuren is onderdeel van de special "Leiden in Minifiguren" .

Lees en luister mee!

Armin van Buuren is een van de succesvolste Nederlandse DJ’s ter wereld. Hij werd geboren op 25 december 1976 in Leiden. Al zijn hele leven is hij gefascineerd door muziek. Zijn vader was dat dat ook en zo groeide Armin op in een omgeving waar veel verschillende muziekstijlen langs kwamen.

In de periode dat hij naar het Stedelijk Gynmasium ging in Leiden, begon hij ook zelf muziek te maken. Het verhaal gaat dat Armin op de fiets altijd een koptelefoon op had waar hij luisterde naar andere DJ’s. Een van zijn idolen was de Nederlandse DJ Ben Liebrand, die aan de basis stond van de Nederlandse dansscéne. Armin stuurde ooit een demo van zijn eigen werk naar Liebrand en die was ontzettend enthousiast over het talent van de jonge Armin. Liebrand leerde hem hoe hij nog beter muziek kon produceren en mixen.

 

Ben Liebrand (Ron Bunschoten, 2011)

Tijdens zijn studie rechten aan de Universiteit Leiden, kreeg hij zijn eerste bijbaantje in Club Nexus. Dat was het begin van zijn carrière in de muziek. De studio in zijn slaapkamer werd verplaatst naar een echte studio en hij ging samenwerken met andere bekende Nederlandse DJ’s als Ferry Corsten, Tiësto en Hardwell.

Club Nexus, Leiden

Tiësto (Julia Keiser, 14 juli 2017)

Ferry Corsten (Pieter Drier, 4 september 2006)

Hardwell (MIXTRIBE, 20 oktober 2013)

Zijn grote doorbraak kwam in 2001 door het radioprogramma “A State of Trance” dat hij zelf maakt en presenteert. Het wordt uitgezonden op meer dan 100 radiostations in 84 landen en heeft ongeveer 137 miljoen luisteraars. Uit dit radioprogramma kwamen ook cd’s voort die over de hele wereld bekend werden.

Tussen 2004 en 2022 staat Armin van Buuren onafgebroken in de top 5 van ’s werelds beste DJ’s. In deze lijst van het Britse tijdschrift DJ Mag, is hij de eerste DJ die 5 keer is uitgeroepen tot beste DJ ter wereld. Hij is zelfs populair bij het koningshuis en draaide in 2013 op de dag van de troonwisseling in Amsterdam.

De allereerste aflevering van "A State of Trance" op 18 mei 2001

Armin van Buuren tijdens de kroning van Willem Alexander

Armin van Buuren reist de hele wereld over als DJ en met zijn wereldtournees “Armin Only” geeft hij shows in gigantische uitverkochte stadions. Hij werkte samen met wereldberoemde artiesten als Sophie Ellis-Bextor en Faithless. Toch duurde het, met zo’n indrukwekkende carrière, nog best lang voordat hij in Nederland zijn eerste nummer 1 hit had. Dat was in 2020 met het nummer “Hoe het danst” dat hij samen met Marco Borsato en Davina Michelle maakte.

Armin van Buuren draait nog steeds over de hele wereld en “A State of Trance” is nog steeds elke week te beluisteren op de radio en op streamingsdiensten. Zijn indrukwekkende carrière en zijn bijdrage aan trance en elektronische dancemuziek (EDM) maken hem een van de meest invloedrijke DJ’s ter wereld. Hij is in Nederland benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg een “Gouden Harp” voor zijn bijdrage aan de Nederlandse muziekindustrie. Verder woont hij ook nog steeds in zijn geboorteplaats Leiden.

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat Armin van Buuren wel twee keer in zijn carrière een Muppet is geweest? Hij sprak in 2012 en 2014 de stem in van Scooter, de assistent van Kermit de Kikker.

Waar?

Armin van Buuren is geboren en getogen in Leiden

Meer weten ?

Armin van Buuren zijn grootste hit is misschien wel "This is wat it feels like" uit 2013