Lodewijk van Boisot
Admiraal van de watergeuzen tijdens de Tachtigjarige Oorlog
Lodewijk van Boisot is onderdeel van de special "Leiden in Minifiguren" en een belangrijk persoon tijdens het Beleg van Leiden en het Leidens Ontzet.
Lees en luister mee!
Lodewijk van Boisot was admiraal van de geuzenvloot tijdens de Tachtigjarige oorlog. Hij werd geboren in Brussel rond 1530 en kwam uit een Brabantse familie van adel.
Er gaan geruchten dat hij in zijn jeugd een losbandig leven had maar dat dit niet lang heeft geduurd. Hij werd protestants en ging in Geneve studeren. Teruggekomen in Nederland nam hij niet deel aan de beeldenstorm van 1566 maar ondersteunde wel de opkomst van het protestantisme. Ook kwam hij in contact met Willem van Oranje, en toen dat bekend werd bij de Spaanse koning Filips II, moest hij vluchten. In de jaren daarna probeerde hij via internationale politiek begrip te creëren voor de situatie van de protestantse Nederlanders. In augustus van 1572 werd hij naar Frankrijk gestuurd door Willem van Oranje om daar te overleggen met Franse protestanten en steun de zoeken voor Nederland. Hij had de pech dat hij gevangen werd genomen en een half jaar lang in Frankrijk opgesloten zat. In 1573 lukte het hem om te vluchten naar Engeland en vanaf dat moment sloot hij zich aan bij de watergeuzen waar hij admiraal werd. Van Boisot werd al snel bekend als een gevreesde watergeus, en hij kreeg de bijnaam “Zeeleeuw” vanwege zijn ruige verschijning en zijn opvliegende karakter.
De slag voor Bergen op Zoom onder leiding van Boisot op 29 januari 1574 (J. Verheye van Citters, circa 1800)
Samen met de geuzen probeerde hij bijvoorbeeld Haarlem, waar Kenau Simonsdochter Hasselaer voorop in de strijd ging, te bevrijden. Dat mislukte maar hij behaalde daarna vele overwinningen tegen de Spanjaarden. Hij wordt gezien als een van de helden van het Leidens Ontzet, toen hij samen met de watergeuzen haring en wittebrood bracht.
Toen Lodewijk van Boisot in 1575 Zierikzee wilde bevrijden, de woonplaats van zijn vrouw en schoonvader, kwam zijn schip vast te zitten in een dijk. Het schip werd meteen onder vuur genomen door de Spanjaarden en de admiraal probeerde nog naar de kust te zwemmen. Dat lukte niet en hij verdronk. Zijn lichaam werd pas enkele dagen later gevonden.
Watergeuzen bij Leiden (Charles Rochussen, 1860)
Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat Lodewijk van Boisot en zijn bemanning een enorm feest bouwden na het ontzet van Leiden? Er wordt gezegd dat ze zo blij waren met de overwinning dat ze alle wijn opdronken die ze op voorraad hadden. Toen ze Leiden per boot weer verlieten, werden veel van deze ervaren zeemannen, toch zeeziek!
Waar?
Lodewijk van Boisot stierf in 1575 bij Zierikzee
Meer weten ?
Lees hier het hele verhaal over het Beleg van Leiden en het Leidens Ontzet