Rorik van Dorestad

Deense Vikingleider die de macht had over Dorestad

Lees en luister mee!

Rorik was een belangrijke Deense Vikingleider en werd rond het jaar 820 geboren. In die tijd was keizer Karel de Grote net overleden en zijn gigantische Frankische Rijk viel uit elkaar. Rorik en zijn broer Harald maakten hier gebruik van en plunderden steden als Antwerpen, Domburg en Utrecht. In 850 veroverde Rorik de handelsstad Dorestad.

Dorestad was een belangrijke handelsplaats in de middeleeuwen. Dat kwam vooral omdat heel veel rivieren bij de stad bijeenkwamen. Het was een knooppunt voor de handel in goederen zoals wijn, graan, hout, leer, textiel en luxeproducten als juwelen en glaswerk. Deze producten kwamen uit heel Europa en zelfs uit het Byzantijnse Rijk en de Arabische wereld. Dorestad trok handelaren en ambachtslieden uit verschillende delen van Europa aan. Het had daardoor een multiculturele bevolking, met Friezen, Franken, Saksen, en Vikingen die er woonden en werkten. De stad was vooral beroemd om haar muntproductie. Dorestad had een eigen munthuis waar zilveren munten werden geslagen, die op veel plaatsen in Europa zijn teruggevonden.

Artistieke impressie van Dorestad (Eigen werk, 2024)

Munten uit Dorestad (Rolf van der Tang, 2009)

In plaats van tegen de nieuwe Frankische koningen te vechten, koos hij ervoor om met ze samen te werken. Keizer Karel de Kale benoemde hem zelfs tot leenman. Ook bekeerde hij zich tot het Christendom, maar het is de vraag of hij zijn leven als Christen serieus nam.

Door zich te bekeren tot het christendom en leenman te worden van de keizer, kreeg Rorik veel macht. Echter, hij moest de stad, het gebied eromheen en handelsroutes wel verdedigen tegen andere Vikingen, zijn eigen volk.

Dat lukte Rorik niet altijd even goed. Vanaf het moment dat hij aan de macht kwam in Dorestad, werd de stad meerdere keren geplunderd door andere Vikingen.

Vikingen plunderen Dorestad (J.H. Isings, schoolplaat)

Langzamerhand werd Dorestad daardoor minder belangrijk als handelsplaats en de handel verplaatste zich naar steden als Utrecht en Antwerpen. Zo raakte de stad in verval en Rorik’s macht begon af te nemen. Rond 882 verdween hij uit de geschiedenis en niemand weet precies wat er met hem gebeurd is. Aan het eind van de 9e eeuw verdween ook Dorestad volledig van de kaart.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Dorestad nu een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen is van Nederland? Deze vondsten, waaronder sieraden en munten, laten zien hoe belangrijk en welvarend Dorestad ooit was.

De beroemdste schat uit Dorestad. Een grote fibula (broche), uit ongeveer het jaar 800 (Rijksmuseum van Oudheden)

Waar?

Dorestad lag bij Wijk bij Duurstede in de provincie Utrecht

Meer weten ?

Leer hier meer over de fibula van Dorestad