Jochem Myjer

Succesvolle cabaretier uit Leiden

Jochem Myjer is onderdeel van de special "Leiden in Minifiguren" .

Lees en luister mee!

Jochem Myjer is een ontzettend succesvolle Leidse cabaretier. Hij is geboren op 22 april 1977 in Leiden maar groeide op in Zutphen. In de periode dat Jochem op de middelbare school zat keerde hij met zijn ouders terug naar Leiden, waar hij naar het Stedelijk Gymnasium ging.

Daar haalde hij zijn diploma en ging hij biologie studeren in Groningen vanwege zijn grote liefde voor de natuur, wat later vaak terugkomt in zijn voorstellingen. Toch wilde Jochem sinds hij klein was liever komiek worden en doet daarom in 1997 mee aan het beroemde Groninger Studenten Cabaret Festival. Met zijn voorstelling “Geen Gemyer” won hij meteen de eerste prijs. Door deze overwinning en erkenning van zijn talent, stopt Jochem met zijn studie en gaat zich volledig concentreren op het theater.

Zijn eerste avondvullende show kwam al een jaar later uit en was getiteld “Gegabber” en hij reisde daarmee twee jaar het land door. Zijn grote doorbraak kwam echter met de voorstelling "Adéhadé". Daarin vertelt Jochem dat hij ADHD heeft en legt op grappige manier uit hoe dat zijn leven beïnvloedt. Als kleuter kon hij het niet laten om de blokkentorens van andere kinderen omver te schoppen. Op Moederdag maakte hij zijn moeder altijd wakker met een enthousiast en druk liedje, wat zijn moeder niet altijd even leuk vond. Om zichzelf in toom te houden, heeft hij een flitspaal op het podium die hem 'flitst' als hij te snel gaat. Want zelfs de pauzes van zijn eigen show vindt hij te lang duren.

Jonge Jochem Myjer na zijn overwinning op het Groninger Studenten Cabaret Festival (Jochem Myjer, Facebook, 2018)

Tussen 2004 en 2006 speelt hij de show “Yeee-Haa” en tussen 2007 en 2010 de voorstelling “De Rust Zelve” waar hij vertelt over Leiden. De inwoners van de stad komen langs, zijn vrienden en de buurtkinderen.  In deze periode krijgt hij een erepenning van de stad Leiden.

In elke show komen er natuurlijk grappen voorbij, maar Jochem laat ook zien dat hij veel meer talenten heeft. Zo is hij bijvoorbeeld ontzettend muzikaal en speelt hij vaak piano en viool op het podium. Bovendien kan hij heel goed mensen imiteren. Van de bekende hondenliefhebber Martin Gaus, tot collega-cabaretiers Herman van Veen en André van Duin. Hij kan ze allemaal nadoen!  

Eigenlijk zou in 2011 beginnen met zijn nieuwe show “Even Geduld Aub!” maar tot zijn grote schrik werd er een tumor in de ruggenmerg van Jochem Myjer ontdekt. Een zware operatie volgde en hij moest meer dan een jaar herstellen. Gelukkig ging het daarna weer goed met hem en kon hij alsnog de voorstelling spelen. Dit deed hij tot 2015. In deze periode bracht hij ook het lied “La la la Leiden” uit. Het lied is een eerbetoon aan zijn geboortestad en woonplaats. Sindsdien is dit liedje een soort van volkslied van de stad.

Daarna kwam zijn eerste kinderboek uit: “De Gorgels”. Dit boek werd meteen bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Tijdens zijn carrière heeft Jochem sowieso een hele hoop prijzen gewonnen, waaronder in 2016 de Poelifinario voor zijn show “Adem in, Adem uit”. Dat is misschien wel de belangrijkste prijs die er is voor cabaretvoorstellingen.

Het eerste deel van "De Gorgels" (Jochem Myjer, Rick de Haas, 2015)

Ondanks dat Jochem het heel druk heeft, heeft hij samen met zijn partner Marloes Nova de Stichting Wakker Worden Wakker Worden opgericht om de ziekte narcolepsie bekendheid te geven en te bestrijden. Hun dochter heeft dit namelijk. Deze ziekte veroorzaakt een storing in het gebied van je hersenen wat over slaap gaat. Hierdoor kan het voorkomen dat je plotseling in slaap valt, of dat je heel erg moe bent terwijl je ontzettend goed hebt geslapen.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Jochem Myjer heel vaak naar Texel gaat? Hij woont dan nog wel in zijn geboorteplaats Leiden, maar vind het heerlijk om helemaal tot rust te komen op dit eiland terwijl hij geniet van de natuur.

Waar?

Jochem Myjer is een Leidenaar in hart en nieren.

Meer weten ?

Over Jochem zijn zware periode is ook een documentaire gemaakt: "Nog eentje dan"