Nehalennia

Godin van de vruchtbaarheid, handel en zeevaart

Lees en luister mee!

Nehalennia is een minder bekende, maar fascinerende godin die door zowel Kelten als Germanen werd vereerd. In Zeeland zijn honderden altaren gevonden die aan haar zijn gewijd. Deze altaren dateren uit de 2e en 3e eeuw na Christus, maar Nehalennia werd waarschijnlijk al veel langer vereerd.

Altaren van Nehalennia gevonden in Zeeland (Rijksmuseum van Oudheden)

In Zeeland zijn honderden altaren gevonden die aan haar zijn gewijd. Deze altaren dateren uit de 2e en 3e eeuw na Christus, maar Nehalennia werd waarschijnlijk al veel langer vereerd. In die tijd maakten de Kelten en Germanen geen afbeeldingen van hun goden, maar toen de Romeinen deze gebieden veroverden, namen zij waarschijnlijk de verering van Nehalennia over. Daarom staan er vaak Latijnse teksten op de altaren.

Nehalennia was de godin van de vruchtbaarheid, handel en zeevaart en de beschermvrouw van huis en haard. Nehalennia wordt vaak afgebeeld met appels of andere vruchten, die symbool staan voor vruchtbaarheid. Daarnaast zie je vaak een hond, die trouw en waakzaamheid symboliseert. Het schip op de altaren verwijst naar haar rol als beschermster van zeelieden. Verder wordt ze bijna altijd afgebeeld in specifieke kleding: een lang gewaad dat tot op haar voeten kwam in combinatie met een mantel. Ze draagt ook een schoudermanteltje. Geen enkele andere godin werd hiermee afgebeeld.

Altaar van Nehalennia (Rijksmuseum van Oudheden)

Altaar van Nehalennia (Rijksmuseum van Oudheden)

Altaar van Nehalennia met inscriptie (Rijksmuseum van Oudheden)

Het grootste gedeelte werd gemaakt om een veilige oversteek naar Britannia, het huidige Engeland, te vragen. Op de altaren staan vaak de beroepen van deze handelaren. Op een altaar dat in het Rijksmuseum van Oudheden staat bijvoorbeeld:
"Voor Nehalennia heeft Marcus Exingius Agricola, burger uit Trier, zouthandelaar in Keulen, zijn gelofte ingelost, gaarne en met reden."

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat er in 1970 resten van een tempel voor Nehalennia zijn gevonden? Op Conijnsplaat in Zeeland staat hier nu een reconstructie van

Tempel van Nehalennia bij Colijnsplaat (Chris06, maart 2013)

Waar?

De meeste altaren van Nehalennia zijn gevonden bij Colijnsplaat, Zeeland. 

Meer weten ?

Bekijk deze video over Nehalennia