Universiteit Leiden

De oudste universiteit van Nederland

Universiteit van Leiden is onderdeel van de special "Leiden in Minifiguren"

Lees en luister mee!

De Universiteit Leiden is de oudste universiteit van Nederland en werd in 1575 opgericht. Voor die tijd was de Universiteit Leuven de universiteit van “de Lage Landen”. Alleen door de Nederlandse Opstand en de daaropvolgende Tachtigjarige Oorlog was het voor veel studenten niet meer mogelijk om daarheen te gaan.

De Universiteit Leiden was een cadeau van Willem van Oranje voor de stad Leiden, die een jaar eerder zich had verzet tegen de Spanjaarden. De stad werd op 3 oktober 1574 ontzet.

Na een korte tijd in een klooster te hebben gezeten, verhuisde de Universiteit in 1581 naar een andere plek. Dit gebouw op het Rapenburg is nog steeds het Academiegebouw van de universiteit en er wordt ook nog steeds lesgegeven.

Het Academiegebouw op het Rapenburg (FrDr, 14 september 2020)

Op het begin waren er drie studies waaruit gekozen kon worden namelijk theologie, rechten en medicijnen en er werden colleges gegeven in bijvoorbeeld filosofie, wiskunde, klassieke letteren en astronomie.

Bij de studie medicijnen, was plantenkunde een belangrijk vak. Daar leerden studenten namelijk over de geneeskrachtige werking van planten. De universiteit had daarvoor een speciale plek nodig. Deze werd opgericht door Carolus Clusius en heet de Hortus Botanicus. Deze plek aan het Rapenburg, met planten van over de hele wereld, bestaat nog steeds. Niet alleen studenten zijn hier ook toegestaan, maar inmiddels ook toeristen.

Al deze vakken werden in het Latijn gegeven, maar er kwam een nieuwe opleiding bij, de ingenieursschool. Dit was de eerste universitaire opleiding in het Nederlands. Prins Maurits had tijdens de Tachtigjarige Oorlog namelijk behoefte aan ingenieurs die op de universiteit leerden hoe ze goede forten konden maken en hoe er het beste beschietingen gedaan konden worden. 

Hortus Botanicus nu (Tubantia, 2008)

Prins Maurits (Michiel Jansz van Mierevelt, 1613/1620)

Met de komst van de Gouden Eeuw was de Universiteit Leiden uitgegroeid tot een van de belangrijkste universiteiten van Europa. De universiteit had namelijk drie belangrijke standpunten: Economische groei, culturele en wetenschappelijk groei maar de belangrijkste was “Vrijheid van woord”. De vrijheid van meningsuiting en het uitwisselen van kennis en gedachten was toen al de belangrijkste waarde van Nederland. De universiteit kreeg toen ook de bijnaam “Het wonder van Europa”.

Eind 1600 ontstond er een wetenschappelijke revolutie, onder andere door wetenschappers als Isaac Newton. De Universiteit Leiden leverde hier ook een enorme bijdrage aan met hoogleraren als Herman Boerhaave, die de medische wetenschap compleet veranderde. Studenten uit heel Europa kwamen zijn colleges volgen en hij kreeg de bijnaam “de leraar van Europa”.

Nadat er aan het eind van de 18e en aan het begin van de 19e eeuw het onrustig was in Europa, onder andere door bijvoorbeeld Napoleon, ging het minder goed met de universiteit. Het was nog steeds bekend over de hele wereld, maar studeren werd bijna onbetaalbaar en was eigenlijk alleen maar voor de allerrijksten weggelegd. In deze periode was Thorbecke een van de bekendste hoogleraren. Thorbecke, die ook afstudeerde aan de Universiteit Leiden schreef later de nieuwe Nederlandse grondwet, die nog steeds de basis vormt voor onze samenleving.

Maar er werd nog maar weinig echt onderzoek gedaan in die periode. Daar kwam verandering in met de komst van bijvoorbeeld Caspar Reuvens. Reuvens was een archeoloog die allerlei nieuwe onderzoeksmethoden ontwikkelde. Bovendien werd hij de allereerste hoogleraar archeologie ter wereld. Als archeoloog deed hij bijvoorbeeld opgravingen bij de Romeinse nederzetting in Voorburg. Er kwam in die tijd ook een nieuw laboratorium en kwam er de Sterrewacht om meer onderzoek te kunnen doen naar de planeten, sterren en de ruimte.

Rond het jaar 1900 werd de Universiteit Leiden weer een van de topuniversiteiten ter wereld. Vooral voor de natuurkunde was het een belangrijk centrum. De natuurkundige Hendrik Lorentz was een van de belangrijkste wetenschappers aan de Universiteit en nadat hij een Nobelprijs had gewonnen, kwam hij met de Lorentzcontractie. Deze wiskundige formule was de basis voor de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein. Die overigens zelf ook bijzonder hoogleraar aan de universiteit was.

Overigens was Lorentz niet de enige Nobelprijswinnaar van de Universiteit Leiden. Er waren nog 15 andere! De laatste winnaar van de Universiteit Leiden was Niels Jerne die in 1984 de Nobelprijs voor Geneeskunde won vanwege een onderzoek naar het immuunsysteem.

Drie van deze Nobelprijswinnaars, waaronder Lorentz, werden later ook “Rector Magnificus” van de Universiteit. Dat is de baas van de universiteit. Andere beroemde rectors waren Boerhaave en Thorbecke. Bijna 100 rectores heeft de universiteit tot nu toe gehad, maar pas in 2021 werd er voor het eerst een vrouw rector maginificus. Haar naam is Hester Bijl en is ook hoogleraar wiskunde.

Rector Magnificus Hester Bijl (Monique Shaw, 29 oktober 2019)

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat een van de bijzonderste plekken van de Universiteit Leiden “Het Zweetkamertje” is? Daar mag je je handtekening zetten als je bent afgestudeerd in Leiden. Deze rare naam is ontstaan, omdat hier flink gezweet wordt van de spanning. Het is namelijk de plek waar studenten moeten wachten tot ze horen of ze zijn afgestudeerd of niet. Wanneer de traditie van de handtekeningen is ontstaan, is niet bekend. Inmiddels staan er duizenden handtekeningen, waaronder die van koning Willem-Alexander en verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema. Ook staan de handtekeningen van beroemdheden die een eredoctoraat hebben, zoals Winston Churchill en Nelson Mandela. Je kan dit kamertje van binnen bekijken door naar www.hetzweetkamertje.nl te gaan.

Handtekening van koning Willem-Alexander in het zweetkamertje (Marianne Cornelissen-Kuyt, 21 september 2017)

Waar?

Het Academiegebouw van de Universiteit Leiden ligt op het Rapenburg, Leiden

Meer weten ?

Bekijk dit filmpje over 450 jaar Universiteit Leiden