Julia Agrippina

De machtigste vrouw van Rome.

In het jaar 15 na Christus werd in Keulen, Duitsland een meisje geboren. De kleindochter van Augustus, de eerste keizer van het Romeinse rijk. Haar naam was Julia Agrippina en ze zou uitgroeien tot de machtigste vrouw van Rome.

Bijna 20 jaar na haar geboorte duikt ze op in de geschiedenisboeken. Julia is inmiddels getrouwd en heeft een zoon Nero. Haar broer Caligula is keizer van Rome. Caligula was een vreselijke man. Hij was gemeen, wreed en gek. Bovendien zag hij overal complotten. Maar Julia had veel invloed op haar broer. Ze was namelijk erg goed in het spelen van politieke spelletjes en trok op die manier veel macht naar zichzelf toe. Zoveel zelfs, dat ze de schuld kreeg van een mislukte moordaanslag op Caligula en werd verbannen.
Toen Caligula vermoord werd door de Praetorianen, zijn lijfwacht, mocht Julia terugkeren naar Rome.

Romeinse munt van Keizer Caligula

Keizer Claudius (Bartolomeo Passarotti, 1580)

In de tussentijd was Julia twee keer weduwe geworden en was ze op zoek naar een nieuwe man. De nieuwe man werd haar oom Claudius. Een slimme keus want Claudius zou later keizer worden. Hoewel lichamelijk zwak, was Claudius goede keizer. Hij veroverde zelfs Brittania, iets wat Julius Caesar niet was gelukt. Tijdens het huwelijk overtuigt Julia haar man Claudius, om haar zoon Nero te adopteren. Weer een slimme zet. Ze vergiftigde daarna namelijk haar man en zo werd Nero dus keizer.

Op het begin was Nero een uitstekende keizer. Dit kwam waarschijnlijk door zijn moeder Julia. Zij had zoveel invloed op haar zoon, dat ze praktisch zelf het Romeinse Rijk regeerde.Maar Nero leek helaas op zijn oom Caligula en draaide helemaal door. Net zo gemeen, wreed en gek.
Na een tijd stuurde hij zelfs zijn moeder weg uit het paleis en liet haar vermoorden. Na haar dood, bekeek hij het lijk en zei: “Wat is mijn dode moeder knap.”

Kortom, Julia Agrippina was zus van keizer Caligula, vrouw van keizer Claudius en moeder van keizer Nero. Op alle drie de keizers had ze ontzettend veel invloed. Deze periode was van het jaar 37 tot het jaar 59. Dat maakte haar tweeëntwintig jaar lang de machtigste vrouw van het Romeinse Rijk.

Nero bij het lijk van zijn moeder, Julia Agrippina (Pietro Negri, 1674)

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat er in de tijd van Nero een gigantische brand was die Rome bijna compleet verwoestte? Het gerucht ging dat Nero zelf de opdracht heeft gegeven om Rome in brand te steken, omdat “het zo’n mooi licht gaf”.     

Nero kijkt naar de brand van Rome (Carl Theodor von Piloty, 1861)

Waar?

Het leven van Julia Agrippina speelde zich af in Rome

Meer weten?

Nero over zijn moeder en de brand van Rome