Magdalena Moons

Magdalena Moons is onderdeel van de special "Leiden in Minifiguren" en een belangrijk persoon tijdens het Beleg van Leiden en het Leidens Ontzet.

Lees en luister mee!

Magdalena Moons is bekend als heldin van het Leidens Ontzet. Ze werd geboren in 1541 in Den Haag. Ze ontmoette de Spaanse generaal Fransisco de Valdez in 1573 en ze kregen een relatie.

Magdalena Moons en Francisco de Valdez

Tijdens het Beleg van Leiden had Moons veel vrienden en familie in Leiden zitten en maakte zich grote zorgen over hun gezondheid en was bang dat Valdez de stad zou bestormen. Volgens de verhalen smeekte Magdalena om de bestorming uit te stellen, zodat haar vrienden en familie wellicht konden vluchten. In ruil voor het uitstellen van de bestorming beloofde Magdalena Moons met hem te trouwen. Valdez luisterde naar zijn geliefde, ook door het vooruitzicht van een huwelijk, en besloot voorlopig niet aan te vallen. Dat was een verkeerde beslissing, want niet veel later overstroomden de polders van Leiden en werd de stad bevrijd door de watergeuzen onder leiding van admiraal Lodewijk van Boisot.

Het verhaal van de smeekbede van Magdalena Moons is waarschijnlijk verzonnen, maar ze hadden wel degelijk een relatie in die tijd en ze zijn na het Beleg van Leiden ook daadwerkelijk getrouwd in 1574 in Antwerpen. Samen kregen ze 2 kinderen die allebei jong stierven. Lang werd gedacht dat hun huwelijk ook verzonnen was. Maar Moons hertrouwde in 1597, 17 jaar na de dood van Valdez. In die huwelijksakte schrijft ze dat ze weduwe is van Valdez. Deze huwelijksakte is in 2007 gevonden door de Leidse historicus Els Kloek.

Moons overleed in 1613 op 72-jarige leeftijd in Utrecht.

Magdalena Moons (Pieter Soutman, 1649)

De Leidse historicus Els Kloek (Monique Kooijmans, 2019)

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat de vader van Magdalena, Pieter Moons, een van de belangrijkste advocaten was van Nederland? Hij werkte als advocaat aan het Hof van Holland, die onder andere de graaf van Holland adviseerde.

Waar?

Magdalena Moons kwam uit Den Haag

Meer weten ?

Lees hier het hele verhaal over het Beleg van Leiden en het Leidens Ontzet