Isaac Newton
De grootste natuurwetenschapper uit de geschiedenis.
Isaac Newton was net zo'n alleskunner als Leonardo da Vinci. Hij was een natuurkundige, wiskundige, filosoof, theoloog en zelfs een officieel muntmeester. Dat betekent dat hij verantwoordelijk was voor de kwaliteit van nieuw geslagen munten.
Newton heeft veel betekend voor de natuurkunde. Hij heeft onder andere aangetoond dat licht bestaat uit een aantal verschillende kleuren, het kleurenspectrum. Dit deed hij met behulp van een prisma en hij schreef erover in zijn boek Opticks.
Bekijk deze video voor meer uitleg over het kleurenspectrum
Niet veel later ontdekte hij een aantal belangrijke natuurwetten. Als eerste ontdekte Newton de wet van behoud van beweging. Als er geen weerstand is, blijft iets altijd bewegen. Een simpel voorbeeld is dat als je een bal gooit, die blijft doorvliegen tot er iets hem stopt, zoals zwaartekracht, een muur of een kind dat de bal vangt.
Daarna kwam de wet van actie en reactie. Als je iets beweegt, gebeurt er ook iets tegenovergestelds. Bijvoorbeeld als je tegen een voetbal schopt, dan zorgt jouw kracht dat de bal in beweging komt, maar als het goed is, voel je dat de bal ook een kracht uitoefent op jouw voet.
Maar zijn belangrijkste ontdekking, is de werking van de zwaartekracht. Het verhaal gaat dat Newton onder een appelboom zat te mijmeren toen er een appel op zijn hoofd viel. Hij vroeg zich af hoe dat kon en zo begon hij zijn theorie over zwaartekracht. Newton begon dit te onderzoeken en hij ontdekte dat alles in het universum, zoals jij, ik, de aarde, de zon en de maan, elkaar aantrekken.
Vervolgens bedacht hij een manier om te berekenen hoe sterk die aantrekkingskracht is, bijvoorbeeld door te kijken naar de grootte van objecten en hoe ver ze van elkaar af zijn. Hij ontdekte dat hoe zwaarder iets is, hoe sterker het andere dingen aantrekt. En hoe verder weg iets is, hoe minder sterk deze aantrekkingskracht is. Denk maar aan de aarde, door de zwaartekracht blijf je op de grond staan. Ga je verder weg van de grond, als je bijvoorbeeld in een ruimteschip zit, dan is er veel minder zwaartekracht. Of doordat de maan veel minder zwaar is dan de aarde, oefent hij minder zwaartekracht op je uit en ben je daar een stuk lichter dan hier. Daardoor kunnen astronauten op de maan zulke grote stappen en sprongen maken.
Bekijk deze video voor meer uitleg over de zwaartekracht.
Deze ontdekkingen zijn beschreven in het boek “Philosophiae Naturalis Principia Mathematica”, of in het Nederlands, “Wiskundige Beginselen van Natuurfilosofie”. Dit boek werd in 1687 uitgebracht en Newton heeft dit slechts in twee jaar geschreven. De basis van de moderne natuurkunde.
Dankzij Newton weten we nu hoe zwaartekracht werkt en hoe bijvoorbeeld planeten in het universum zich bewegen. Zijn ontdekkingen zijn een belangrijke basis voor uitvindingen die veel later zijn gedaan, zoals het bouwen van vliegtuigen en satellieten.
Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat in 2005 Newton door de Britse academie voor natuurwetenschappen werd uitgeroepen tot grootste wetenschapper uit de geschiedenis? Vooral omdat hij ook veel experimenten uitvoerde. Iets dat Albert Einstein bijvoorbeeld niet deed.
Waar?
Isaac Newton kwam uit Engeland
Meer weten?
Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis over Newton