Marcus Ulpius Trajanus

"Optimus Princeps"

Lees en luister mee!

Marcus Ulpius Trajanus was bijna 20 jaar lang keizer van het Romeinse Rijk. Trajanus werd geboren in het jaar 53 na Christus in Spanje en was een van de eerste keizers die buiten Italië werd geboren.

Voordat Trajanus keizer werd, had hij een lange militaire loopbaan achter de rug. Als generaal onder keizer Domitianus vocht hij met zijn legioenen tegen de Germanen en hij maakte zichzelf populair bij het leger.

Na de dood van Domitianus werd Nerva keizer, die Trajanus in 97 na Christus adopteerde als zijn opvolger. Toen Nerva in 98 overleed, werd Trajanus de nieuwe keizer. Als keizer was hij niet alleen populair bij het leger, maar ook bij het volk. Dat kwam onder andere doordat hij gevangenen vrijliet en bezittingen teruggaf. De senaat gaf hem zelfs de titel optimus princeps, wat zoiets betekent als “de beste keizer”. Deze titel maakte hij ook waar. Trajanus wordt gezien als een van de beste keizers ooit van het Romeinse Rijk.

Nerva (Sailko, 3 april 2010)

Trajanus

Trajanus is bekend vanwege de Dacische veldtochten. In het jaar 101 veroverde hij de hoofdstad van het land, dit was een van zijn beroemdste veroveringen en toen Trajanus terugkwam in Rome werd hij als een held ontvangen. De koning van Dacië, Decebalus wilde wraak. Hij probeerde met andere koninkrijken samen te vechten tegen het Romeinse Rijk. Trajanus greep in het jaar 106 in. Hij leidde een tweede campagne en die eindigde in de complete vernietiging van de Dacische hoofdstad en de zelfmoord van koning Decebalus. De meeste Daciërs werden gedood of tot slaaf gemaakt, iets wat ongebruikelijk was voor de Romeinen. Dacië werd een provincie van het Romeinse Rijk.

Trajanus nam de enorme goud voorraad van wel 500.000 goudstukken mee uit Dacië. Met deze buit organiseerde hij spelen, schonk hij geld aan het volk en hij betaalde daarmee zijn veldtochten naar Azië. Zo kon hij grote delen veroveren van Mesopotamië, een gebied rondom het huidige Irak, Syrië en Turkije.

Decebalus

Decebalus (Joe Mabel , mei 2016)

Goud uit Dacië (CristianChirita, 28 februari 2010)

In tijd van vrede liet hij veel openbare bouwwerken bouwen. Bekende voorbeelden zijn het Forum en de Markten van Trajanus, een groot complex voor kantoren en winkels. Ook liet hij de Brug van Alcántara in Spanje bouwen, een enorme brug die over de rivier de Taag gaat. Deze brug wordt 2000 jaar later nog steeds gebruikt en er rijden dagelijks honderden auto’s over.

Verder had hij in die periode van vrede een briefwisseling met Plinius, een Romeinse politicus. Van deze briefwisseling is veel bewaard gebleven en ging over hoe met Christenen om te gaan. Trajanus vond dat ze met rust gelaten moesten worden, een ander standpunt dan eerdere keizers.

Forum Trajanus (Bgabel,29 februari 2012)

 Brug van Alcántara (Dantla, 4 februari 2004)

Trajanus stierf in het jaar 117 na een lang ziekbed. Hij werd opgevolgd door de minstens zo bekende keizer Hadrianus.

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat de naam 'Traian' in Roemenië nog steeds veel voorkomt? Deze naam is al sinds de veroveringen van Trajanus in gebruik, als herinnering aan zijn invloed op de regio.

Waar?

Dacië lag in een gebied wat nu Roemenië is.

Meer weten ?

Bekijk hier een video over Romeinse munten!