Medusa

Keek je haar aan, veranderde je in steen.

Lees en luister mee!

Medusa is een van de beroemdste figuren uit de Griekse mythologie. Ze was een van de drie Gorgonen, wezens die bekend stonden om hun verschrikkelijke uiterlijk. Maar ooit was Medusa een prachtige vrouw met nog mooier haar. Ze was zelfs zo mooi, dat het de godin Athena jaloers maakte. Medusa’s schoonheid werd haar ondergang.

Volgens de mythes verleidde Poseidon Medusa in de tempel van Athena. Athena was woedend dat dit in haar tempel gebeurde. Ze vervloekte Medusa en veranderde haar in een Gorgoon. Ze werd een monsterlijk wezen. Medusa’s haar veranderde in gevaarlijke slangen en haar prachtige gezicht werd vervormd. Verder kreeg ze een dodelijke blik: iedereen die haar rechtstreeks in de ogen keek, veranderde meteen in steen. Zowel mensen, als goden.

Medusa werd een angstaanjagend wezen dat in een afgelegen grot leefde, waar niemand zich meer durfde te wagen. De jonge held Perseus, een zoon van Zeus, kreeg de opdracht om Medusa te doden. Perseus kreeg hulp van verschillende goden bij zijn missie. Athena gaf hem een spiegelend schild, Hermes gaf hem gevleugelde sandalen en een scherpe sikkel, en Hades gaf hem een helm van onzichtbaarheid.

Medusa als Gorgoon

Met deze magische voorwerpen ging Perseus op pad. Toen er steeds meer versteende figuren langs de weg stonden, wist hij dat Medusa in de buurt was. Hij ging de grot binnen en dankzij zijn onzichtbaarheidshelm en het spiegelende schild van Athena kon hij Medusa zien zonder haar recht in de ogen te kijken. Hij sloop naar haar toe terwijl ze sliep. Met één snelle beweging hakte hij haar hoofd af. Uit haar lichaam verschenen twee mythische wezens: Pegasus, het gevleugelde paard, en Chrysaor, een reus.

Perseus met het hoofd van Medusa (Morio, 27 februari 2013)

Pegasus (Iffany, Pixabay)

Hoewel Medusa dood was, bleef haar afgehakte hoofd haar gevaarlijke krachten behouden. Perseus gebruikte het hoofd van Medusa later als wapen in verschillende gevechten, waarbij hij zijn vijanden in steen veranderde. Uiteindelijk gaf hij het hoofd aan Athena, die het op haar schild plaatste om zichzelf en anderen te beschermen tegen het kwaad.

Om dit verhaal af te sluiten:

Denk na het lezen van dit verhaal eens na. Al die levensechte en prachtige beelden uit de Griekse Oudheid… zouden dat allemaal slachtoffers van Medusa zijn geweest?

Waar?

Medusa is een mythisch figuur van de Oude Grieken

Meer weten ?

Over Medusa zijn tientallen films gemaakt. Bekijk deze scene tussen haar en Perseus