Anne Frank

Schrijfster van een van de meest gelezen boeken ter wereld. 

Lees en luister mee!

Anne Frank werd geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt, Duitsland. Toen in 1933 Adolf Hitler aan de macht kwam werd het leven voor Joodse families steeds gevaarlijker. Een jaar later verhuisde Anne en haar familie daarom naar Amsterdam, waar ze hoopten een veilig leven te kunnen leiden.

In Amsterdam bouwde de familie Frank een goed leven op, totdat Duitsland in 1940 Nederland binnenviel. Nu werd in Nederland het leven van Joden ook steeds gevaarlijker. Otto Frank, de vader van Anne, besloot met zijn gezin onder te duiken om te voorkomen dat ze naar een concentratiekamp werden gestuurd. In juli 1942 ging het gezin Frank naar een geheime schuilplaats achter het kantoor van Otto. De schuilplaats was in een leegstaand deel van een pakhuis en was slechts toegankelijk via een geheime deur achter een boekenkast.

Anne Frank (rechts) met haar zus Margot op het strand van Zandvoort in 1940)

Anne Frank in 1942

Reconstructie van de boekenkast in het Anne Frank Huis. (Bungle, 2008)

Anne zat samen met haar ouders, haar zus Margot en vier anderen ondergedoken in de schuilplaats. Het leven was zwaar en eng. Het gezin moest heel stil zijn en ze konden niet naar buiten. Het enige contact dat ze met de buitenwereld hadden, was met mensen die hen hielpen door voedsel en andere benodigdheden te brengen. Een maand daarvoor had Anne nog voor haar 13e verjaardag een cadeau gekregen dat ze heel graag wilde hebben; een dagboek. In de tijd dat Anne zat ondergedoken, schreef zij ook in het dagboek. Ze deed dat in de vorm van brieven aan een denkbeeldige vriendin, Kitty. Voorin het dagboek staat:

Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn.”
Meer dan twee jaar lang schrijft ze in haar dagboek over haar dagelijks leven in de schuilplaats, haar gevoelens over haar familie en vrienden en haar hoop voor de toekomst.

Daar komt op 4 augustus 1944 abrupt een einde aan. Het gezin wordt verraden, gearresteerd en wordt via kamp Westerbork naar het concentratiekamp Auschwitz gedeporteerd. In oktober 1944 worden Anne en haar zus Margot doorgestuurd naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar, in februari 1945, sterft Anne aan de tyfus. Ze is dan pas 15 jaar.

Bladzijde uit het dagboek. (Anne Frank, 28 september 1942)

Handtekening van Anne Frank uit 1932

Concentratiekamp Bergen-Belsen. (No 5 Army Film & Photographic Unit, Oakes, H, 1945)

De vader van Anne, Otto, is de enige van het gezin die de concentratiekampen heeft overleefd. Toen hij in Amsterdam terugkwam kreeg hij het dagboek van Anne in handen. Otto besloot het dagboek in 1947 te publiceren, omdat het dagboek goed laat zien hoe het leven was in de schuilplaats en hoe de mensen die daar zaten probeerden te overleven.

Het dagboek kreeg de titel "Het Achterhuis". Later is het dagboek van Anne Frank in meer dan 70 talen vertaald en is het door tientallen miljoenen mensen gelezen. Ook nu nog is het een ontzettend belangrijk boek dat veel inzicht geeft over de vreselijke dingen die de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust met zich meebrachten.

Eerste editie van "Het Achterhuis". (Anne Frank Museum, 1947)

Het Achterhuis. (Dietmar Rabich, 2015)

Het Achterhuis en het daarbij horende Anne Frank Huis kun je bezoeken in Amsterdam.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat het dagboek van Anne Frank bijna verloren was gegaan? Miep Gies, een vrouw die de familie Frank hielp, vond het dagboek nadat de familie was verraden. Ongelezen heeft ze het later teruggeven aan Otto Frank. Later zei Miep Gies hierover, dat als ze het boek wel had gelezen, ze het vernietigd zou hebben. Het dagboek was namelijk een bewijsstuk van Mieps hulp bij het onderduiken van de familie en voor haar dus heel gevaarlijk als de Duitsers het hadden gevonden. 

Waar?

Het achterhuis staat op de Prinsengracht 263, Amsterdam.

Meer weten? 

Bekijk deze uitgebreide aflevering van het Klokhuis over Anne Frank.

Juf Maike Douglas is trotse ambassadeur van Anne Frank.
Ook ambassadeur worden? Klik hier!