Tyrannosaurus Rex
De grootste vleeseter ooit
Lees en luister mee!
Tot 66 miljoen jaar geleden, lang voordat er mensen waren, liepen er op de aarde dinosauriërs rond. Er waren allerlei soorten en maten, van heel klein tot enorm groot.
Dan moet je denken aan een Velociraptor, een razendsnelle vleeseter van maar 50 centimeter hoog of wat dacht je van een gigantische planteneter van 40 meter lang, de Argentinosaurus. En iedereen heeft vast wel eens gehoord van de Triceratops, een dino met 3 gigantische hoorns op zijn hoofd.
Maar de allerbekendste van allemaal, is natuurlijk de Tyrannosaurus rex. De T.rex was de grootste vleesetende dino van allemaal en leefde ongeveer 68 tot 66 miljoen jaar geleden. Hij kon wel 13 meter lang worden, 4 meter hoog en ongeveer 11000 kilo wegen. In zijn enorme bek zaten vlijmscherpe tanden die soms wel 30 centimeter konden worden. Hierdoor kon hij zich extra goed vastbijten in een prooi.
Als een T.rex geen haast had, liep hij ongeveer 5 kilometer per uur net zo snel als een volwassene. Maar ondanks dit enorme lichaam, kon de T.rex waarschijnlijk wel rennen. Hoe snel precies? Daar zijn wetenschappers het nog niet helemaal over eens. Toch moet het snel genoeg zijn geweest om te kunnen jagen. Gelukkig waren veel van zijn prooien waarschijnlijk planteneters, zoals de Triceratops, die langzamer waren dan de T.rex. Als de T.rex geen levende prooi kon vinden, dan at hij ook dieren die al dood waren.
Waar de bekende korte voorpoten van de T.rex voor dienden, is eigenlijk ook nog een mysterie. Sommige wetenschappers denken dat ze waren om prooien vast te houden tijdens het eten, terwijl anderen denken dat de pootjes hielpen bij het opstaan, als een T.rex op de grond lag.
Een animatie van een lopende Tyrannosaurus Rex (Rick Stikkelorum, Arthur Ulmann & Pasha van Bijlert, 21 april 2021)
De Tyrannosaurus rex kreeg zijn naam in 1905 van Henry Fairfield Osborn, een Amerikaanse paleontoloog. De naam Tyrannosaurus rex staat voor "alleenheersende koning van de hagedissen", dus eigenlijk de “koning van de dino’s”. Eind 1800 en begin 1900 werden de eerste fossielen van de T.rex gevonden en onderzoekers hadden al snel door dat het om een enorme vleeseter ging.
In de jaren erna zijn er zelfs een aantal skeletten gevonden die bijna helemaal compleet zijn. Een hele mooie staat in museum Naturalis in Leiden. Deze T.rex heet Trix, en was een volwassen T. rex van wel 11 meter lang en woog, toen het nog leefde, 8000 kilo. Dit skelet werd in Montana, een staat in de Verenigde Staten, gevonden is voor 80% compleet. Trix heeft erg mooi bewaarde botten, een ontzettend zeldzame dinosaurus dus!
Trix in Naturalis (Hay Kranen, 2014)
De Tyrannosaurus rex was ook een van de laatste grote dinosauriërs die op aarde rondliep, want ongeveer 66 miljoen jaar geleden stierven de meeste dino's uit. Dit gebeurde door een inslag van een gigantische asteroïde in Mexico. Dit was een brok steen uit de ruimte, groter dan de Mount Everest, die tegen de aarde klapte. De atmosfeer werd helemaal bedekt door stof, waardoor er nauwelijks meer zonlicht op aarde was, hierdoor gingen stierf heel veel van het leven op aarde uit, zowel op het land als in de zee.
Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat alle vogels van nu, afstammen van uitgestorven, vleesetende dino’s? Zelfs een kanarie is dus eigenlijk een dinosaurus. De dino’s zijn dus niet helemaal uitgestorven!
Waar?
De eerste T-Rex werd gevonden in Colorado, Verenigde Staten.
Meer weten?
Leer meer over het uitsterven van de dino's!
Pasha van Bijlert (biomechanicus en paleontoloog) en Liz Mijnders zijn trotse ambassadeur van de Tyrannosaurus rex!
Ook ambassadeur worden? Klik hier!