Judith Leyster

Haarlemse Meesterschilder uit de Gouden Eeuw. 

In het jaar 1609 werd in de Grote Kerk van Haarlem een meisje gedoopt, Judith Leyster. 

Ze heeft haar achternaam te danken aan de Haarlemse bierbrouwerij Leystar, die in het bezit was van haar vader.

Al op jonge leeftijd ging ze in de leer bij bekende Haarlemse schilders zoals Frans Hals. Dat is goed in haar schilderijen terug te zien. Van veel schilderijen die Judith maakte, werd namelijk eerst gedacht dat Frans Hals ze had geschilderd.

Zelfportret van Frans Hals (1655)

Judith Leyster schilderde vooral genrestukken, dat zijn schilderijen die het alledaagse leven laten zien. Voorbeelden hiervan zijn “de Vrolijke drinker” en haar bekendste schilderij “de Gezellige Bijeenkomst" uit 1629. Hier is een groep mensen te zien die samen komt voor een muziekfestijn. Het schilderij laat niet alleen zien dat ze goed instrumenten kon schilderen, maar vooral haar enorme talent om sprekende en gelukkige gezichtsuitdrukkingen over te brengen op een schilderij. Dit maakte Judith uniek in haar tijd, de meeste vrouwelijke schilders maakten in die tijd alleen maar stillevens.

De Gezellige Bijeenkomst (1629)

De Vrolijke Drinker (1629)

Haar kunsten bleven niet onopgemerkt en ze werd in 1633 op 24-jarige leeftijd, een van de eerste vrouwen ooit toegelaten tot het kunstenaarsgilde en kreeg ze de titel meesterschilder. Met deze titel mocht ze een eigen atelier openen. Leyster opende haar atelier in de Korte Barteljorisstraat in Haarlem en daar heeft zij leerlingen opgeleid. Dat weten we omdat ze ooit heeft geklaagd dat een van haar leerlingen was overgelopen naar het atelier van Frans Hals. Helaas was haar carrière als schilder maar kort. Twee jaar na de opening van haar eigen atelier trouwde ze en kreeg ze vier kinderen. Daarna maakte ze nog nauwelijks schilderijen.

Judith Leyster is een mooi voorbeeld van een vrouw die heel goed kon schilderen en zich opwerkte tot de absolute top tussen allemaal mannelijke schilders. Haar werk is compleet in de traditie van de kunst uit de Gouden Eeuw en hangt in musea over de hele wereld.

Zelfportret (1653)

Om dit verhaal af te sluiten:

Er is een verhaal dat Leyster een keer werd gevraagd om een schilderij te maken van een tulp. In plaats van een typische afbeelding van een tulp te maken, schilderde ze een tulp die in de wind was geknakt en eruitzag alsof hij bijna dood was. Haar klant was niet tevreden, maar het schilderij werd later wel bekend en gewaardeerd als een van haar meesterwerken.

Waar?

Judith Leyster had haar atelier in de Barteljorisstraat in Haarlem

Meer weten?

In Haarlem is ook het Frans Halsmuseum. De schilder waar Judith Leyster bij in de leer was.