Cornelis Joppenszoon

Ontdekte het vertrek van de Spanjaarden uit Leiden

Download hier gratis lesmateriaal!

Cornelis Joppenszoon is onderdeel van de special "Leiden in Minifiguren" en een belangrijk persoon tijdens het Beleg van Leiden en het Leidens Ontzet.

Lees en luister mee!

Cornelis Joppenszoon was een weesjongen uit Leiden die in 1561 werd geboren. Cornelis werd bekend omdat hij tijdens het beleg van Leiden had ontdekt dat de Spaanse soldaten waren gevlucht. Aangekomen bij het voormalige kamp stond er nog een pot op het vuur met wortelen, uien, vlees en pastinaken.  Een gerecht wat wij nu kennen als hutspot. Hij nam de pot mee terug naar de stad, waar hij iedereen vertelde dat de Spanjaarden gevlucht waren.

Cornelis Joppenszoon in de Suske en Wiske "Het Lijdende Leiden" (Van Gucht, De Roover, Morjaeu, 2019)

Standbeeld Cornelis Joppenszoon door Oswald L. Wenckebach (Biccie, 2011)

Joppenszoon kwam in 1591 om het leven na een steekpartij bij de Koepoortsgracht in Leiden. Van Cornelis staat een standbeeld bij Station Lammenschans in Leiden. De plek waar hij de hutspot vond. Elk jaar wordt hij in Leiden herdacht en er is een prijs naar hem vernoemd voor mensen die zich ingezet hebben voor de stad.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Cornelis Joppenszoon in 1588 heeft geprobeerd schipper te worden in Amsterdam? Tijdens zijn sollicitatie, vertelde hij over zijn heldenrol in Leiden. Cornelis werd alsnog afgewezen.

Waar?

Cornelis Joppenszoon was een held van Leiden

Meer weten ?

Lees hier het hele verhaal over het Beleg van Leiden en het Leidens Ontzet