Horus

De god van het koningschap in het Oude Egypte

Lees en luister mee!

Horus was een van de oudste en belangrijkste goden van het oude Egypte. Hij werd vaak afgebeeld als een valk of als een man met de kop van een valk. Horus werd vaak gezien als de hemelgod, die als een valk boven de aarde zweefde en zijn vleugels over de mensen uitstrekte. Maar hij was ook de god van het koningschap en wilde niets liever dan de rechtmatige heerser van Egypte worden.

Zijn ouders waren Osiris, de koning van Egypte, en Isis, een machtige godin. Na de dood van zijn vader wilde Horus de troon overnemen, maar zijn oom Seth dacht daar anders over. Die wilde namelijk zelf koning worden.

De Egyptische goden kwamen bijeen om te beslissen wie de nieuwe koning zou worden, maar dat was nog niet zo eenvoudig. Seth was sterk en had de steun van Ra, de zonnegod. Horus had het meeste recht op de troon. Dat was ook het oordeel van de oude en wijze godin Neith. Zij deed uitspraak: “Horus hoort op de troon!”

De andere goden waren het daar niet mee eens en er ontstond onrust. Er barstte een strijd uit tussen Horus en Seth.

Osiris (Jeff Dahl, 19 december 2007)

Horus (Jeff Dahl, 26 december 2007)

Seth  (Eternal Space, 10 oktober 2022)

Er kwam bijvoorbeeld een wedstrijd waar Seth en Horus zich veranderden in nijlpaarden. Ze doken onder water en degene die het eerst bovenkwam, zou verliezen. Isis, de moeder van Horus, probeerde te helpen, maar raakte per ongeluk haar eigen zoon met een magische speer. Gelukkig wist ze hem te genezen, maar de wedstrijd eindigde zonder winnaar.

De strijd tussen de twee goden liep daarna uit de hand. De goden probeerde van alles om het conflict te beslissen en bijna elke mythe is nog vreemder dan de andere. Seth stak bijvoorbeeld de ogen van Horus uit en Horus probeerde Seth te vermoorden met een krop sla. Toch is in alle verhalen duidelijk dat Horus vaak wijzer en slimmer is.

Seth, vol woede en vastbesloten om Horus te verslaan, stelde voor om een race te houden met boten gemaakt van steen. Horus, slim en listig, bouwde een boot van hout, maar schilderde deze zo dat het op steen leek. Terwijl Seth met zijn echte stenen boot de race begon, zonk deze snel naar de bodem van de rivier. In een woeste razernij veranderde Seth zichzelf in een gigantisch nijlpaard en stormde op Horus' boot af om hem te vernietigen.

 

Dit was de druppel voor de goden en ze grepen in. Zij waren de eindeloze strijd zat. Zelfs Osiris, die inmiddels de god van het dodenrijk geworden, stuurde een bericht uit de onderwereld: het was tijd om een einde te maken aan de chaos. De goden kwamen samen en uiteindelijk mocht Osiris beslissen vanuit de onderwereld wie hem zou opvolgen. Natuurlijk koos die zijn zoon, Horus,

De farao’s, de koningen van Egypte, zagen zichzelf later als de volgers van Horus. Ze geloofden dat hij door hen heen leefde en dat ze daardoor het land konden beschermen.

Een van de allereerste afbeeldingen van Horus op een vaas. Deze vaas is meer dan 5000 jaar oud en komt uit 3100 voor Christus. (Rijksmuseum van Oudheden)

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat toen Seth de ogen van Horus uitstak? Zijn ogen werden begraven en daar groeide lotusbloemen uit.  Daarom staat de lotusbloem in het oude Egypte voor nieuw leven en wordt het gezien als een heilige bloem.

Een lotusbloem (Peripitus, 3 februari 2008)

Waar?

Horus is een god van de Oude Egyptenaren

Meer weten ?

Bekijk deze video over Isis en Osiris