Francisco de Valdez 

Spaanse generaal tijdens het Beleg van Leiden

Download hier gratis lesmateriaal!

Francisco de Valdez is onderdeel van de special "Leiden in Minifiguren" en een belangrijk persoon tijdens het Beleg van Leiden en het Leidens Ontzet.

Lees en luister mee!

Francisco de Valdez was een Spaanse generaal gedurende de Tachtigjarige Oorlog in Nederland. Valdez werd geboren rond 1518 in Spanje. Er is weinig bekend over zijn jeugd, maar wel dat hij al vroeg in militaire dienst ging. Hij diende eerst Karel V voor wie hij onder andere in 1550 in Tunesië vocht. We weten het meeste van Valdez uit zijn eigen brieven die hij stuurde tijdens zijn diensttijd in Nederland.

Valdez werd door de Hertog van Alva in 1567 naar Nederland gestuurd om te ondersteunen in de strijd tegen de opstand van Willem van Oranje. Dan verdwijnt hij van de radar en duikt hij rond 1571 weer op rond Deventer. Hij had de opdracht gekregen om Deventer te veroveren. Daar klaagt hij in een brief naar zijn secretaris dat de Nederlanden als een verbanning voelen en dat hij eigenlijk naar huis wil na al die jaren.

Valdez was in de jaren daarna betrokken bij veel bekende veldslagen tegen de Nederlandse opstand. Zo was hij bij de Slag van Den Briel en was hij verantwoordelijk voor het Beleg van Haarlem, waar Kenau Simonsdochter Hasselaer een belangrijke rol speelde.

Hertog van Alva (Willem Key, 1568)

Het bekendst is Valdez vanwege zijn rol tijdens het Beleg van Leiden. Met een onderbreking van twee maanden, belegde hij en zijn Spaanse leger Leiden tussen 1573 en 1574. Toen hij aankwam was hij doodziek. In een van zijn brieven zegt hij: “De zware belasting van lichaam en geest, en dat op een leeftijd van 55 jaar, hebben me geveld en ik lig zwaar ziek in bed met enorm hoge koorts en moet grote hoeveelheden overgeven. “
Door deze brief, werd zijn leeftijd bekend en kan er opgemaakt worden dat hij rond 1518 geboren moest zijn.

Spanjaarden beschieten Leiden

Valdez herstelde en startte het Beleg van Leiden in 1573. Zijn doel was het uithongeren van de Leidenaren, maar dat duurde lang en zijn geduld werd op de proef gesteld. Waar hij eerst zeer professioneel over de Nederlanders schreef in zijn brieven, veranderde de toon in de loop van de tijd. Eerst had hij het over “de vijand”, later rebellen en tegen het einde noemde hij de Leidenaren “bellacos” of schurken in het Nederlands. Ook verklaarde hij in een andere brief de Nederlands voor gek door steeds het vruchtbare land onder water te zetten in hun strijd tegen de Spanjaarden.

Valdez werd ongeduldig en wilde de stad bestormen, maar zijn geliefde Magdalena Moons smeekte om de bestorming uit te stellen. Dit was een fatale fout. Het Spaanse leger moest uiteindelijk vluchten voor het opkomende water, aangezien de Nederlanders de dijken rondom Leiden hadden doorgebroken. 

Francisco de Valdez en Magdalena Moons

Valdez zelf ging naar Den Haag, om vervolgens in Antwerpen te trouwen met Magdalena Moons. Hij vocht nog mee tijdens het beleg van Maastricht in 1579 en stierf in 1580.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat de Hertog van Alva, de baas van Valdez die de opdracht kreeg om de Nederlandse Opstand neer te slaan, de bijnaam IJzeren Hertog had? Hij was namelijk meedogenloos tegen de Nederlanders.

Waar?

Francisco de Valdez was de Spaanse generaal tijdens het beleg van Leiden

Meer weten ?

Lees hier het hele verhaal over het Beleg van Leiden en het Leidens Ontzet