Poseidon

Griekse god van zeeën, aardbevingen en paarden. 

Lees en luister mee!

Poseidon is de Griekse Olympische god van de zeeën, aardbevingen en paarden. Hij is de zoon van Kronos en Rhea, en de broer van Zeus en Hades. Nadat Zeus hun vader Kronos had verslagen, verdeelden de drie broers de heerschappij over de wereld: Zeus kreeg de hemel, Hades de onderwereld, en Poseidon de zeeën.

Zijn machtigste wapen is de drietand, hiermee kan hij de zee woedend maken en kalmeren, aardbevingen veroorzaken en wonderlijke dingen creëren. Poseidon was de enige Olympiër die niet woonde op de berg Olympus maar in een gouden paleis diep in de zee.

In de Griekse Mythologie laat Poseidon vaak verschillende gezichten zien. Aan de ene kant was het een god die goed zorgde voor zeelieden en andere Griekse inwoners. Zeelieden brachten vaak offers aan Poseidon in de hoop dat hij hen zou beschermen tegen stormen en hun reis veilig zou laten verlopen. Hij wilde ook niets liever dan beschermgod te worden van een nieuwe Griekse stad en ging de strijd aan met zijn nicht Pallas Athena om deze positie. Uiteindelijk won Pallas Athena en werd de stad naar haar vernoemd.

Een 2500 jaar oude afbeelding van Poseidon in het Louvre (Jastrow, 2006)

Maar Poseidon heeft niet dezelfde rust en kalmte als Zeus. Hij was onrustig en werd snel kwaad. Met één blik kon hij de wildste stormen maken en verschrikkelijke zeemonsters oproepen.  Het was een god die wraak kon nemen als geen ander. Toen Odysseus de zoon van Poseidon had verblind, zorgde hij er persoonlijk voor dat het nog tien jaar zou duren voordat Odysseus thuiskwam.

Poseidon kreeg tientallen kinderen. Zijn vrouwen bestonden uit andere goden, maar ook gewone mensen waardoor hij veel kinderen kreeg die halfgod waren. De bekendste zijn Theseus, de latere koning van Athene, en Orion, de machtigste jager uit de Griekse mythologie. Dankzij zijn vader kon hij over water lopen, maar hij stierf een tragische dood en kwam als sterrenbeeld aan de hemel te staan. Er is zelfs een legende waar Poseidon vader is van Pegagus. Een gigantisch wit paard met vleugels die werd geboren uit het bloed van Medusa.

Theseus vecht met de Minotauros (Yair Haklai, april 2007)

Medusa (eigen werk, 2024)

Standbeeld van Pegasus (Pixabay, Flutie8211, 2024)

Poseidon, zijn kinderen, zijn creaties en zijn wraakacties komen terug in ontzettend veel Griekse verhalen. Zijn onvoorspelbaarheid maakte hem een god om rekening mee te houden. Of hij nu schepen beschermde of stormen veroorzaakte, Poseidon blijft een van de meest invloedrijke goden uit de Griekse Mythologie.

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat een van Poseidons kinderen Triton was? De vader van Ariël uit het sprookje De Kleine Zeemeermin.

Waar?

Volgens de mythes had Poseidon zijn paleis bij Agai, Griekenland

Meer weten ?

Lees eens een van de vele boeken over Griekse mythologie!