Alexander de Grote

De onverslaanbare veroveraar uit Macedonië

Lees en luister mee!

Alexander de Grote was een van de beroemdste koningen en veroveraars uit de geschiedenis. Hij werd geboren in 356 voor Christus in Macedonië, een koninkrijk ten noorden van Het oude Griekenland. In die tijd hadden Macedonië en Griekse stadstaten veel overeenkomsten. Ze spraken allemaal ongeveer dezelfde taal, geloofden in dezelfde goden zoals Zeus en ze hadden dezelfde vorm van cultuur.

Zijn vader, Philipos II, was koning van Macedonië. Tijdens zijn jeugd kreeg Alexander les van bekende en belangrijke mensen om hem klaar te stomen voor het koningschap. Zijn beroemdste leraar was Aristoteles, de Griekse filosoof die zelf leerling was van een andere bekende filosoof, Socrates. Ook kreeg hij een zware militaire opleiding en veel sporttraining. Vaak was dat met Hephaestion en Ptolemaeus, vrienden waarmee hij zijn hele leven een hechte vriendschap zou hebben.

Philipos II (Fotogeniss, 12 april 2013)

Alexander de Grote en Aristoteles (Charles Laplante, 1866)

In 336 voor Christus werd zijn vader vermoord en werd Alexander op 20-jarige leeftijd koning. Macedonië was toen een machtig koninkrijk met een ontzettend sterk leger. Zijn vader was begonnen met het verenigen van de Griekse stadstaten om zo gezamenlijk te kunnen strijden tegen het machtige Perzische Rijk waar ze in oorlog mee waren. Alexander ging hiermee door, maar droomde van een groter rijk dat zich over de hele bekende wereld zou uitstrekken.

Hij begon met zijn leger het Perzische Rijk binnen te vallen. Tijdens deze veldtocht won hij de ene veldslag na de andere, ondanks dat hij vaak in de minderheid was. Alexander was echter een briljante strateeg en mateloos populair bij zijn soldaten. Hij ging vaak voorop in de strijd en behandelde zijn soldaten met respect. Bovendien vergeleek hij zichzelf vaak met Achilles of Herakles en noemde zichzelf de “zoon van Zeus”, dit maakte vaak indruk op de soldaten.

Na meer dan een jaar versloeg hij bij Issos een enorm leger van de Perzische koning Darius III. Alexander had 40.000 soldaten en Darius meer dan 100.000. Tijdens deze veldslag stormde hij met een deel van het leger recht op Darius af, die in paniek raakte. Darius vluchtte halsoverkop van het slagveld. Hij vergat daarbij zijn vrouw en zijn drie kinderen, die Alexander gevangennam. Het Perzische leger viel uit elkaar en Alexander veroverde een groot deel van het Perzische Rijk. Daarna veroverde Alexander Judea en Samaria.

Wereldberoemde mozaïek van Alexander gevonden in Pompeii 

Darius III uit hetzelfde mozaïek gevonden in Pompeii

Slag bij Issos (Albrecht Altdorfer, 1529)

In het jaar 332 v. Chr. trok Alexander met zijn leger door naar Egypte, wat toen nog onderdeel was van Perzië. Darius deed een vredesvoorstel en bood hem delen van Egypte aan, omdat hij zijn familie terug wilde. Alexander weigerde, want hij wist dat Darius wilde doorstrijden tot het bittere einde. De verovering van Egypte bleek niet moeilijk. Veel Egyptenaren onthaalde Alexander als een bevrijder en hij werd zelfs Farao van Egypte! Hij stichtte een nieuwe stad en vernoemde het naar zichzelf, Alexandrië. Alexandrië werd later een van de meest invloedrijke steden van de antieke wereld en groeide uit tot een belangrijk centrum voor handel, cultuur, wetenschap en onderwijs.

De naam van Alexander de Grote in hiërogliefen

Maar Alexander de Grote was nog niet klaar en trok met zijn leger verder. Hij veroverde een jaar later Mesopotamië, met de legendarische stad Babylon en Persepolis, de hoofdstad van het Perzische Rijk. Niet veel later werd zijn grote vijand Darius vermoord en Alexander ging door met zijn veroveringen. Hij trok via Afghanistan en Oezbekistan helemaal naar India waar hij ook grote delen veroverde.

Artistieke impressie van Alexandrië (eigen werk)

Artistieke impressie van Babylon (eigen werk)

Kaart van het rijk van Alexander de Grote (Thomas Lessman)

Na acht jaar lang op veldtocht te zijn geweest waren veel soldaten moe en wilde terug naar huis. Alexander luisterde naar zijn troepen gingen terug naar Macedonië. Tijdens de terugreis werd Alexander ziek en stierf in Babylon.  De precieze doodsoorzaak is nog steeds een mysterie.

Alexander was pas 32 jaar oud toen hij stierf maar hij liet een enorme erfenis achter. Zijn gigantische rijk viel na zijn dood uiteen, maar de invloed van de Griekse cultuur verspreidde zich verder dan ooit tevoren. Deze periode noemen we de Hellenistische Tijd, waarin Griekse kunst, wetenschap en filosofie bloeiden in het oosten.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Alexander de Grote nooit een veldslag heeft verloren? Hij wordt daarom door veel mensen gezien de grootste militaire leider aller tijden!

Waar?

Alexander stichtte de stad Alexandrië in Egypte

Meer weten ?

Leer hier meer over het Perzische Rijk