Herakles (Hercules)

Bekende halfgod uit de Griekse mythologie

Lees en luister mee!

Herakles is een van de bekendste halfgoden uit de Griekse mythologie. Door zijn combinatie van kracht en intelligentie groeide Herakles uit tot een Griekse heros, een echte held. 

Herakles is een zoon van oppergod Zeus en Alkmene, een prinses uit het Oude Griekenland. Hera, de vrouw van Zeus, was woedend dat haar man een kind had gekregen bij een andere vrouw en zal de rest van Herakles zijn leven dwarszitten. Al toen Herakles een baby was, stuurde Hera twee slangen naar zijn wieg om hem te doden, maar het wonderkind wurgde de twee slangen tijdens het spelen. Maar Hera liet het daar niet bij zitten.

Herakles werd volwassen, trouwde en kreeg drie zonen maar Hera zorgde ervoor dat Herakles tot waanzin werd gedreven en vermoordde zijn eigen kinderen. Uit angst voor de wraak van andere goden en om zijn naam te zuiveren moest hij van de Griekse koning Eurystheus twaalf bijna onmogelijke opdrachten uitvoeren. Dat heet nu de Twaalf Werken van Herakles. Een van de bekendste werken was de eerste.

Hera (Eduardo De Salceda, 12 mei 2021)

Herakles wurgt als klein jongetje een slang (Marie-Lan Nguyen, 2006)

Herakles moest namelijk de leeuw van Nemea doden. Deze leeuw kon niet gedood worden door speren, zwaarden of pijlen door een ondoordringbare huid. Dankzij de enorme kracht die de halfgod had, lukte het hem om de leeuw te wurgen. Toen de leeuw dood was, wilde Herakles zijn huid gebruiken als harnas, maar omdat de huid ondoordringbaar was, gebruikte hij de klauwen van de leeuw zelf om het dier te villen. Vanaf dat moment droeg hij de kop van de leeuw als een onverwoestbare helm en de rest van de huid als harnas. Zo wordt hij nog steeds vaak afgebeeld, samen met een knots, zijn favoriete wapen.

Herakles en Nemea (Rijksmuseum van Oudheden)

Herakles wurgt Nemea (Peter Paul Rubens)

Daarna moest hij de slang Hydra doden. Hydra had meerdere koppen en zodra Herakles een kop eraf sloeg, groeide er twee nieuwe aan. Elke keer dat Herakles een kop van de Hydra afhakte, schroeide hij samen met zijn neef Iolaos de wond dicht met een brandende fakkel. Zo konden er geen nieuwe koppen teruggroeien. Herakles doopte zijn pijlen in het giftige bloed van de Hydra, waardoor zijn pijlen vanaf dat moment ongeneeslijke wonden veroorzaakten. Uiteindelijk werd deze opdracht afgekeurd, omdat Herakles hulp had gekregen van zijn neef. De giftige pijlen met het bloed van Hydra nam hij mee en ze zouden in verschillende avonturen nog terugkomen.

Herakles en Iolaos vechten tegen Hydra (Cornelis Cort, 1563)

Cerberus (Perspectivas_d_l_Historia, Pixabay)

Tijdens zijn andere opdrachten ving hij de Hinde van Keryneia, de razende Stier van Kreta bracht hij naar het vaste land en maakte hij in een dag stallen schoon van een koning Augias door twee rivieren er doorheen te laten stromen. Verder ontvoerde hij de driekoppige angstaanjagende hellehond Cerberus uit de onderwereld.

Herakles’ naam werd door het uitvoeren van de Twaalf Werken gezuiverd en hij beleefde daarna nog veel meer avonturen. 

Aan het einde van zijn leven werd Herakles per ongeluk vergiftigd. Zijn derde vrouw Deianeira gaf hem een mantel, ze dacht namelijk dat het een liefdesmiddel was. De mantel was echter doordrenkt met het giftige bloed van de centaur Nessus. Toen Herakles de mantel aantrok, kreeg hij ondraaglijke pijn. Om aan zijn lijden te ontsnappen, stapte hij op een brandstapel. Zeus zag dit en besloot zijn zoon te redden door hem naar de Olympus te brengen, waar Herakles onsterfelijk werd en tussen de goden ging leven.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Herakles na zijn dood trouwde met Hebe, de godin van de jeugd? Dankzij dit huwelijk maakten Herakles en Hera het goed en zij accepteerde Herakles als haar stiefzoon!

Waar?

Herakles is een held uit de Griekse Mythologie

Meer weten ?

Asterix en Obelix moesten van Julius Caesar ook twaalf taken uitvoeren!