Vorstengraf van Oss / De vorst van Oss

De belangrijkste Nederlandse archeologische ontdekking

Lees en luister mee!

Tijdens de aanleg van een woonwagenkamp bij Oss op 13 februari 1933, werd een van de meest bijzondere archeologische vondsten in Nederland gedaan.  Er waren al enkele oude urnen gevonden toen twee gravers iets zagen blinken. Het Rijksmuseum van Oudheden werd ingeschakeld en de Leidse archeoloog Bursch kwam naar Oss. Ze vonden een bronzen wijnemmer, ook wel een situla genoemd, die gevuld was met schatten.

De bronzen wijnemmer bleek als urn te zijn gebruikt en daarin werd een krom ijzeren zwaard gevonden, versierd met goud en uit ongeveer 700 voor Christus te komen. Dit zwaard is een van de oudste ijzeren voorwerpen ooit die in Nederland is gevonden en de enige uit de prehistorie die versierd is met goud.

Maar dat was niet het enige wat er in de situla werd gevonden. Er zat ook een mes, een scheermes, een kokerbijl, een slijpsteen, kledingspelden, paardentuig, bronzen ringen en nog meer in. Jarenlang hebben archeologen onderzoek gedaan naar de urn en de waardevolle objecten die erin werden gevonden, waardoor we steeds meer te weten komen over de overledene.

De ontdekking van de situla(Rijksmuseum van Oudheden)

De situla(Rijksmuseum van Oudheden)

Het beroemde zwaard (Rijksmuseum van Oudheden)

De urn zelf komt waarschijnlijk uit het Alpengebied. Dat betekent dat inwoners van de Lage Landen contact hadden met mensen uit andere Europese gebieden en dat er handelsroutes waren.
Na restauratie van het zwaard verschenen een houten greep met gravering en nog meer gouden versieringen.  Verder bleek ook dat er twee paardenbitten inzaten, wat doet vermoeden dat de overledene waarschijnlijk zich liet verplaatsen door een wagen voortgetrokken door twee paarden. Dat was een teken van grote rijkdom.

De volledige inhoud van de urn (Rijksmuseum van Oudheden)

Kortom, alles in de urn was meer dan 2500 jaar geleden al ontzettend waardevol, wat erop wijst dat de overledene een zeer hoge positie bekleedde, mogelijk zelfs die van een koning. Daarbij is recent uitgebreid onderzoek gedaan naar de botresten. Hierdoor is bekend dat de gecremeerde persoon in de urn, een forse, imposante man van tussen de 30 en 40 jaar was. Verder had hij een aandoening die in de prehistorie bijna alleen maar voorkwam bij hooggeplaatste mensen. Daarom is deze man nu ook wel bekend als “de Vorst van Oss”.

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat er rond Oss meer van dit soort grafheuvels zijn ontdekt? Dat geeft aan dat deze regio duizenden jaren geleden al een belangrijk centrum van macht en cultuur was.

Waar?

Dit vorstengraf werd gevonden in het Brabantse plaatsje Oss

Meer weten ?

Leer hier meer over de bijzondere grafheuvel!