Maya & Merit

Bekend echtpaar uit het Oude Egypte rond de tijd van Toetanchamon

Lees en luister mee!

Maya en Merit waren een echtpaar rond 1325 voor Christus in het Oude Egypte. Allebei hadden ze ontzettend belangrijke functies.

Maya was een belangrijke ambtenaar voor wel drie farao’s namelijk Toetanchamon, Eje én Horemheb. Maya was de directeur van het Schathuis. Het Schathuis was een soort ministerie van financiën en binnenlandse zaken tegelijk. Maya had de bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om door het hele land belasting op te halen.  Hij had ook een andere belangrijke taak, hij liet koningsgraven aanleggen in de Vallei der Koningen. Een plek waar tientallen farao’s werden begraven, waarvan het bekendste graf misschien wel die van Toetanchamon is. Waarschijnlijk was Maya ook verantwoordelijk voor het bouwen van dit graf, organiseerde hij de begrafenis van Toetanchamon en zorg voor de schatten die in het graf werden geplaatst.

Zitbeeld van Maya (Rijksmuseum van Oudheden)

Zitbeeld van Merit (Rijksmuseum van Oudheden)

Over Merit is minder bekend, maar het is zeker dat zij een hoge priesteres was van de god Amon, een van de belangrijkste goden in de periode. Dit was een eervolle positie in de Egyptische samenleving. Ze nam deel aan religieuze ceremonies en rituelen. Op een van de beelden die van haar ontdekt is, houdt zij een menat vast. Dat was een speciaal muziekinstrument dat een rinkelend geluid maakte tijdens deze ceremonies.

Dat Maya en Merit belangrijke personen waren in die tijd, is te zien aan het grote graf wat Maya in Sakkara voor zichzelf en zijn vrouw heeft laten bouwen. In dit graf zijn drie beelden gevonden die alle drie in het Rijksmuseum van Oudheden staan. Het belangrijkste beeld en een van de absolute topstukken in dit museum is een beeld van het echtpaar samen. Maya en Merit dragen hun mooiste kleding en zitten samen op een stoel met leeuwenpoten. Het lijkt wel of ze zitten te wachten op eten of drinken. Merit heeft haar linkerarm om haar geliefde geslagen.

Dit beeld is zo ontzettend gedetailleerd, dat archeologen een goed idee hebben gekregen van wat de mode was in de tijd van Maya en Merit. Merit heeft een lange jurk aan van fijn geplooid, doorzichtig linnen. Maya draagt een dun hemd en een rok met een driehoekige voorschoot. Door zijn dunne hemd kun je zelfs de plooien van zijn huid en zijn navel zien! Volgens de mode van die tijd dragen Maya en Merit ook allebei pruiken.

De beelden van Maya en Merit kwamen in 1829 al naar het Rijksmuseum van Oudheden, maar hun graf verdween in de jaren daarna weer onder het zand. In 1986 werd het graf herontdekt. Er werden op 22 meter diepte drie grote overdekte ruimtes gevonden waar de mummies van Maya en Merit gelegen moeten hebben.

Het wereldberoemde zitbeeld van Maya & Merit (Rijksmuseum van Oudheden)

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat Maya twee beeldjes heeft laten plaatsen in het graf van Toetanchamon? Deze werden bij de opgraving ontdekt en op allebei staat de naam van Maya.

Waar?

Het graf van Maya en Merit werd gevonden in Sakkara, Egypte

Meer weten ?

Bekijk hier een filmpje over meer opgravingen in Sakkara