Caetennia Pollitta

Een meisje die op 10-jarige leeftijd stierf, maar nog steeds wordt herinnerd. 

Lees en luister mee!

Caetennia Pollitta was een Romeins meisje die rond 200 na Christus stierf toen ze slechts 10 jaar en 6 maanden oud was. 

Haar vader Publius gaf de opdracht om een grafaltaar voor haar te laten maken. Dat haar vader zo'n gedetailleerd en prachtig altaar kon betalen, wijst erop dat de Publius waarschijnlijk rijk was en een belangrijke plek had in de Romeinse samenleving.

In de Romeinse tijd hadden grafaltaren zoals die van Caetennia Pollitta een belangrijke functie als gedenksteen. Deze stonden vaak langs de weg of in ondergrondse tombes. Op deze altaren werden offers gebracht, zoals wijn of olie, om de overledenen te eren.

Het portret van Caetennia staat centraal op het grafaltaar.Haar verfijnde gezicht is heel gedetailleerd nagemaakt en laat een kleine neus, fijne lippen en dromerige ogen zien. Ze heeft haar haar over haar schouders hangen en een jurkje aan.

 

Hier is duidelijk het verfijnde gezicht te zien (Rijksmuseum van Oudheden)

De voorkant met de inscriptie Rijksmuseum van Oudheden)

Boven op het altaar is een uitholling waarin de offers werden gebracht. Aan de zijkanten zie je afbeeldingen van een offerschaal, ook wel patera genoemd, en een schenkkan waarmee de offers werden gebracht.

Het altaar werd gevonden in Rome, in de buurt van de thermen van keizer Caracalla. De kans is groot dat haar familie hier regelmatig naartoe ging om Caetennia te herdenken. Nu is het een van de belangrijkste en indrukwekkendste stukken in het Rijksmuseum van Oudheden.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je de thermen van keizer Caracalla, waar het altaar van Caetennia werd gevonden, een van de grootste badhuizen van Rome waren? Het was een belangrijke plek voor sociale bijeenkomsten en religieuze rituelen.

Waar?

Het grafaltaar werd gevonden in Rome, Italië.

Meer weten ?

Bekijk hier een video van het graf van een Romeinse soldaat in Nederland.