Anoebis (Anubis)

De god van mummificatie en beschermer van de doden in het Oude Egypte

Lees en luister mee!

Anoebis is de Egyptische god van de mummificatie en beschermer van doden en begraafplaatsen. Hij is een van de oudste Egyptische goden en de oudste afbeeldingen van Anubis zijn meer dan 5000 jaar oud.

Vaak wordt hij afgebeeld als een man met het hoofd van een jakhals. In het Oude Egypte zwierven jakhalzen vaak rond begraafplaatsen, op zoek naar voedsel. De Egyptenaren geloofden dat Anoebis de graven beschermde tegen zulke roofdieren. Zijn zwarte kleur verwijst naar de vruchtbare grond rondom de Nijlvallei, die leven bracht, maar ook naar de dood.

In de tijd van de oude Egyptenaren geloofden mensen dat de dood niet het einde was, maar een overgang naar een nieuw leven in het hiernamaals. Maar om daar te komen, moest de ziel van de overledene eerst worden beoordeeld. Anoebis, met zijn zwarte jakhalzenkop, had de belangrijke taak om deze zielen te beoordelen.

Wanneer iemand stierf, werd het hart van de overledene zorgvuldig bewaard tijdens de mummificatie. Volgens de Egyptenaren was het hart het centrum van iemands ziel, en het bevatte alle daden, gedachten en emoties die iemand tijdens zijn leven had gehad. In de donkere zaal van de onderwereld stond Anoebis klaar om de ziel te wegen. De overledene stond stilletjes voor hem, terwijl Anoebis het hart op een grote weegschaal legde. Aan de andere kant van de weegschaal lag een veer die symbool stond voor waarheid en gerechtigheid.

Anoebis (Rijksmuseum van Oudheden)

Het hart moest even licht of lichter zijn dan de veer. Als het hart zwaarder was, betekende dit dat de overledene slechte daden had verricht tijdens zijn of haar leven. De verschrikkelijke Ammit, een monster met de kop van een krokodil, het lichaam van een leeuw en de poten van een nijlpaard, stond klaar om het zware hart te verslinden. Dat betekende het definitieve einde van de ziel.

Maar als het hart even licht of zelfs lichter was dan de veer, dan had de overledene een goed leven geleid. Anoebis knikte tevreden, en de ziel mocht verder reizen naar het paradijs, waar eeuwige rust en geluk op de ziel wachtten.

Anoebis weegt het hart van een overleden farao. Amnit staat klaar om het hart te verslinden (Hunefer, 26 May 2019)

Anoebis mummificeert een overleden farao (ShillukinUSA, 17 mei 2013)

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat de hersenen van overledenen tijdens de mummificatie werden verwijderd? De oude Egyptenaren dachten dat het hart veel belangrijker was dan de hersenen, dus die bleven in het lichaam.

Waar?

Anoebis was een goed van de Oude Egyptenaren

Meer weten ?

Leer meer over het Oude Egypte!